ما از نیازهای پیشرفت کسب و کار شما خبر داریم
این فناوری نوین انجام چه کارهایی را امکانپذیر میکند؟
یکی از کارشناسان حوزه فناوری در این رابطه میگوید: «هر کاری که حالا با گوشیها و گجتهای خود انجام میدهیم، به لطف اینترنت ۵G میتوانیم آنها را سریعتر و بهتر انجام دهیم.» او در ادامه میگوید: «بهعنوان مثال میتوانیم به بهرهگیری گسترده از عینکهای هوشمند مبتنی بر واقعیت افزوده، گجتهای مربوط به واقعیت مجازی، ویدیوهایی با کیفیت بسیار بالاتر و اینترنت اشیاء که میتواند شهرها را هوشمندتر کند، اشاره کنیم. نکتهی هیجانانگیز در مورد این تکنولوژی، امکانپذیر شدن قابلیتهایی است که هنوز به فکر ما هم خطور نکرده است.»
حضور انبوهی از پهپادها را تصور کنید که برای مأموریتهای نجات به کار گرفته میشوند، یا انبوهی از اتومبیلهای خودران که برای ارتباط با یکدیگر و بررسی لحظهبهلحظه ترافیک و وضعیت خیابانها به اینترنت بسیار پرسرعتی نیاز خواهند داشت؛ اینترنت ۵G در عملیاتی شدن این ایدهها تأثیر بسزایی خواهد داشت.
اگر بخواهیم به کاربردهای معمولیتر بپردازیم، میتوانیم به گیمرهای موبایلی اشاره کنیم که با استفاده از این فناوری، خیلی راحتتر میتوانند از بازیهای گرافیک بالای آنلاین بهره ببرند. استریم ویدیو در موبایلها به کار راحتتری بدل میشود و کاربران بدون هیچ مشکل و دردسری میتوانند ویدیوهای ۴K یا حتی با کیفیت بالاتر را بهصورت آنلاین مشاهده کنند. در هر صورت میتوان گفت که نسل پنجم شبکه تلفن همراه در انواع و اقسام زمینهها، کاربردهای متنوعی خواهد داشت.
کارکرد این فناوری چگونه است؟
فناوریهای جدید زیادی برای اینترنت ۵G توسعه یافته که هنوز شرکتها برای استفاده از یک فناوری ثابت و مشخص به توافق نرسیدهاند و هرکدام از آنها در حال آزمونوخطا برای یافتن بهترین فناوری ممکن هستند. باندهای فرکانس بالا-از ۳.۵ گیگاهرتز تا ۲۶ گیگاهرتز و بالاتر-ظرفیت زیادی دارند اما به دلیل پایین بودن طول موج آنها، وسعت کمتری را پوشش میدهند و با موانع معمولی فیزیکی مثل دیوارها، این سیگنالها قطع میشوند. در همین زمینه میتوانیم به فناوری mmWave اشاره کنیم که این شبکه سرعت اتصالات را به شکلی چشمگیر افزایش میدهد و چندی پیش شرکت کوالکام از نخستین آنتن مبتنی بر این فناوری رونمایی کرد. اما بهرهگیری از این فناوری و نصب زیرساختهای مربوط به آن تا حد زیادی هزینهبر است و هنوز شرکتها بهطور گسترده به استفاده از آن روی نیاوردهاند.
آیا تفاوت محسوسی نسبت به اینترنت ۴G دارد؟
بله، این یک تکنولوژی کاملا جدید است اما احتمالا در ابتدای امر شاهد سرعت زیادی نخواهیم بود، زیرا شرکتهای مخابراتی احتمالا در ابتدا از این فناوری برای افزایش ظرفیت شبکههای ۴G استفاده خواهند کرد. سرعت نهایی، بستگی به این دارد که به کدامیک از طیفهای باند وصل شده باشید و این که شرکت مخابراتی موردنظر چقدر بر روی نصب دکلها و فرستندههای جدید سرمایهگذاری کرده باشد.
چقدر سریع خواهد بود؟
در حال حاضر، میانگین سرعت اینترنت ۴G حدود ۴۵ مگابیت بر ثانیه است اما شرکتها همچنان امیدوارند که سرعت ۱ گیگابیت بر ثانیه را عملی کنند. شرکت کوالکام اعلام کرده که در دنیای واقعی، میتوانیم از اینترنت ۵G انتظار ارائهی ۱۰ یا ۲۰ برابر سرعت بیشتر را داشته باشیم. این سرعت مربوط به شبکههای ۵G است که در کنار شبکههای ۴G فعلی ساخته و عملیاتی خواهد شد. شبکههای ۵G تکی که از فرکانسهای بسیار بالا بهره میبرند، بهراحتی میتوانند سرعت بالای یک گیگابیت بر ثانیه را عملی کنند. البته این شبکهها حداقل چند سال دیگر ارائه میشوند.
چرا به این فناوری نیاز داریم؟
روزبهروز به آمار کاربران گجتهایی مانند ساعتهای هوشمند، گوشیها و تبلتها افزوده میشود و به همین خاطر حجم استفاده از اینترنت موبایل بهصورت فزایندهای رو به افزایش است که بخش زیادی از آن به استریم ویدیو و موسیقی برمیگردد. شبکههای ارتباطی فعلی در حال اشباع شدن هستند و مثلا وقتی هزاران نفر در یک مکان محدود میخواهند از اینترنت موبایل بهره ببرند، شبکه مذکور به مشکل برمیخورد. فناوری ۵G بهراحتی میتواند بهصورت همزمان به هزاران گجت موجود در یک منطقهی محدود سرویس دهد که این مزیت در موارد مختلف تا حد زیادی مثمر ثمر خواهد بود.
چه زمانی ارائه میشود؟
بسیاری از کشورها بعد از ۲۰۲۰ سرویسهای مبتنی بر این فناوری را ارائه میدهند اما در این میان میتوانیم به شرکت مخابراتی قطری «اوریدو» (Ooredoo) اشاره کنیم که بهصورت محدود این فناوری را عملیاتی کرده است. سه اپراتور بزرگ کره جنوبی هم قرار است در سال ۲۰۱۹ این فناوری را ارائه دهند و شرکتهای چینی هم در تلاش هستند سرویسهای خود را در سال ۲۰۱۹ عملیاتی کنند.
آیا باید یک گوشی جدید بخریم؟
متأسفانه جواب این سوال مثبت است. زمانی که در بین سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۰ فاز ابتدایی فناوری ۴G عملیاتی شد، قبل از گسترده شدن این فناوری، گوشیهای زیادی عرضه شدند که با این فناوری سازگار بودند اما کاربران آنها در بسیاری از مکانها نمیتوانستند از این اینترنت بهره ببرند. به همین خاطر این افراد احساس میکردند که پول اضافهای را برای یک فناوری نهچندان کاربردی پرداخت کردهاند.
به همین خاطر، این بار شرکتهای سازنده احتمالا این بار مرتکب این اشتباه نخواهند شد و تعداد زیادی از گجتهای سازگار با فناوری ۵G را در انتهای سال ۲۰۱۹ عرضه میکنند، زمانی که زیرساختهای مربوط به آن در کشورهای زیادی عملیاتی شده باشد. این گوشیها میتوانند بدون هیچ دردسری از شبکههای ۴G و ۵G بهره ببرند.
آیا ارائه این فناوری به معنای پایان اینترنت سیمی است؟
جواب این سوال خیر است. شرکتهای اینترنتی و دولتها بودجهی زیادی را برای زیرساختهای مربوط به اینترنت سیمی صرف کردهاند و این زیرساختها به این زودیها کنار نخواهند رفت. هرچقدر هم ارتباطات بیسیم پرسرعتتر و بهتر شوند، قیمت آنها معمولا بیشتر از اینترنتهای سیمی خواهد بود و به همین خاطر تا چندین سال دیگر، اینترنت سیمی همچنان پرطرفدار باقی میماند.
آیا اینترنت ۵G در مناطق روستایی هم ارائه میشود؟
در بسیاری از کشورها، ساکنان مناطق روستایی خواهان دستیابی به اینترنت پرسرعتتر هستند. اما اینترنت ۵G راهحل این مشکل نخواهد بود، زیرا برای این فناوری از باندهای فرکانس بالا استفاده میشود که با وجود بهرهگیری از ظرفیت زیاد، مناطق محدودی را پوشش میدهند. به همین خاطر برای ارائهی اینترنت ۵G باید دکلها و فرستندههای متعددی نصب شود که چنین هزینهای برای مناطق روستایی چندان بهصرفه نیست. شاید بعد از گذشت چند سال، دولتها با ارائهی مشوقهای مالی، منجر به راهیابی این فناوری به مناطق روستایی شوند.
دولت سعی کرده با ایجاد نهادهایی مانند «هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار»، مستقر در وزارت امور اقتصادی و دارایی گام اثربخشی در حمایت از توسعه کسبوکارها بردارد، با این حال، حضور سازمانهای موازی دولتی باعث شده بسیاری از کسبوکارهای جدید که عمدتا از جنس استارتآپ بوده در مسیر فرسایشی پرپیچ و خم دریافت مجوز فعالیت، دریافت «ای نماد» و استعلام از سوی سازمانهای مختلف سالها گرفتار و سردرگم شوند. به این منظور هفته گذشته در جلسه هیات مقرراتزدایی وزارت امور اقتصاد و دارایی که به منظور سادهتر کردن روش دریافت درگاه اینترنتی برای کسبوکارهای اینترنتی برگزار شده بود، ایجاد پنجره واحد پیشنهاد شد تا کسبوکارهای متقاضی بتوانند در زمان کوتاهتری مجوزهای لازم را برای درگاه اینترنتی دریافت کنند. به دنبال برگزاری جلسه هفته گذشته همچنین مقرر شد، هیات مقرراتزدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسبوکار درباره این پیشنهاد رایگیری کند.
به گفته رمضانعلی صادقزاده، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک، در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» مقرر شده متقاضی درگاه پرداخت الکترونیکی در صورت داشتن مجوز فعالیت معتبر از مراجع ذیربط، درخواست خود را برای دریافت درگاه پرداخت الکترونیکی به بخش واحد که قرار است ظرف یک ماه آینده ایجاد شود، ارائه دهد. پس از راستیآزمایی اطلاعات و مشخص شدن صحت مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ضمن ارائه «ای نماد» به متقاضی، درخواست وی را نهایتا تا دو روز به بانک مرکزی برای ارائه درگاه پرداخت ارسال میکند.
الزام به دریافت «ای نماد» در حالی است که این مجوز سالهاست به محل بحث و چالش متولی آن یعنی سازمان توسعه تجارت الکترونیکی با کسبوکارهای اینترنتی تبدیل شده و همچنان ادامه دارد. سازمان توسعه، این نماد را مهر تأییدی بر کسبوکارها و ابزار نظارتی مؤثری میداند اما از نظر مالکان کسبوکارها این نماد الکترونیکی ناکارآمد است. به گفته نیما امیرشکاری، مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، ضمن دست و پاگیر بودن این مجوز اشاره داشت کسبوکارهای اینترنتی با مجوز فعالیتی که کسب کردند میتوانند دستگاه POS دریافت کنند، اما همین کسبوکارها برای افتتاح یک سایت و دریافت درگاه پرداخت اینترنتی باید ماهها در فرآیند دریافت نماد اعتماد الکترونیکی درگیر شوند.
این در حالی است که برخی سایتها همچنان فعالیتهای غیرقانونی و پولشویی انجام میدهند، بنابراین متولی این نماد نتوانسته تاکنون مدیریت کارآمدی درباره استعلام و نظارت کسبوکارهای الکترونیکی انجام دهد. همچنین در این راستا، میلاد جهاندار، دبیر انجمن فینتک ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، با اشاره به انتقادات و تجربه مدیران «فینتک»ها برای دریافت «اینماد» بیان کرد: مرکز توسعه تجارت الکترونیک، با طولانی و فرسایشی کردن فرآیند اعطای این نماد، نشان داده که مغایر با وظیفه اصلی خودش که حمایت از راهاندازی کسبوکارها است، رفتار میکند. حتی این مرکز با افزودن شرایطی مانند داشتن کارت پایانخدمت برای دریافت «اینماد»، امکان دریافت آن را برای کسبوکارها غیرممکن میکند. در پیشنهاد نهتنها رویکرد مجوززدایی رعایت نشده بلکه کسبوکارها همچنان در یک فرآیند سختتری درگیر شدند. در نهایت، ماحصل همه این رفتارها و سختگیری چیزی جز ممانعت از شکوفایی و توسعه صنعت پرداخت الکترونیکی در کشور نخواهد بود. از نظر وی فرآیند فعلی برای حمایت از اعطای درگاه پرداخت الکترونیکی مشکل زیرساختی دارد و تغییراتی از این دست به هیچوجه کارساز نیست.
حذف مجوز به جای مجوز جدید
از نظر صادقزاده، رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک، در گفتوگو با «دنیایاقتصاد»، براساس قانون تجارت الکترونیکی، باید نظارتی در راستای حمایت از حقوق مصرفکننده انجام بگیرد که دستگاه متولی آن، وزارت صنعت، معدن و تجارت است. بنابراین برای اعطای مجوز باید مجددا اطلاعات توسط نهاد مجوزدهنده راستیآزمایی شود. این اطلاعات از قبیل کدملی، اطلاعات مدیرعامل شرکت، آدرس، شماره تلفن و... بوده که برای صدور «اینماد» باید استعلام شود، البته این استعلام در حالحاضر طولانی است ولی با الکترونیکی شدن آن در فاصله زمانی کوتاهی اجرا خواهد شد و بعدها هزینهای هم برای آن دریافت خواهد شد. به گفته صادقزاده، بانک مرکزی باید وظیفه بانکی خود را انجام دهد و وظیفهای در حوزه نظارت و سیاستگذاری ندارد. در واقع، بانک مرکزی تخصص لازم برای نظارت را ندارد.
اظهارات رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک درباره الزام «ای نماد» برای دریافت درگاه پرداخت از سوی بانک مرکزی در حالی بود که به گفته امیرشکاری، مدیر گروه بانکداری الکترونیک پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، وقتی این تعداد مجوز و این تعداد مانع جلوی پای کسبوکارها قرار میگیرد، خروجی سالم و درستی هم ندارد. بهنظر نمیرسد با این همه مجوزهای اعمال شده، جایی را کنترل کنیم یا شرکت صوری ایجاد نشود یا پولشویی نکند یا در کل فعالیت غیرقانونی نداشته باشد. یعنی این فرآیند کارآمد بوده است. در واقع، در این فرآیند مقررات دست و پا گیر و متناقض زیادی وجود دارد که باید حذف شده یا بهبود پیدا کند. این توافق همگانی است که برای رسیدن به یک فضای کسبوکار اقتصادی کارآمد و رقابتی، لازم است بخشی از مقررات ناکارآمد حذف شوند. وی افزود: یک کسبوکار با همان مجوز اتحادیه میتواند دستگاه POS بگیرد ولی برای گرفتن درگاه پرداخت اینترنتی باید مجوز نماد دریافت کند.
این فرآیند نشان میدهد ما نه تنها مجوز زدایی نمیکنیم، بلکه برای کسبوکاری که عادی بوده و از طریق POS درگاه پرداخت الکترونیکی داشته، برای اینکه همان کسبوکار یک سایتی افتتاح کند، یک مجوز دیگری هم سر راه آن قرار میدهیم. نه تنها تاثیر مثبتی در روند کار نداشته بلکه نمیتواند جلوی چیزی را بگیرد، موانعی را نیز جلوی کسبوکارهایی که واقعا نیاز به حمایت دارند ایجاد میکند. وی خاطر نشان کرد: با توجه به شرایط فعلی اقتصاد کشور، یکی از این کسبوکارهای موثر در رونق اقتصاد، کسبوکارهای اینترنتی هستند که مطابق نرم دنیا و پیشرفت فناوری دارند حرکت میکنند. بسیاری کسبوکارهایی که در نقاط دور افتاده کشور امکان ارائه کالا و خدمات را در فضای عمومی و شهری نداشتند و بازارهای آنها محدود بود به این روش، توانستند ارائه خدمات و کالا کنند. بنابراین، این فعالیتها باید مورد حمایت قرار بگیرند. در شرایطی که این کسبوکارها حتی مجوزهایی هم از اتحادیههای مربوطه گرفتند که همین مجوزها هم اضافی هستند، بعد از گرفتن آن مجوز بازهم یک مسیر صعبالعبور به نام اینماد مجددا برای استعلام همان اطلاعات سر راه کسبوکارها قرار میگیرد.
صادق زاده: بانک مرکزی تخصص نظارت ندارد
رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک معتقد است بانک مرکزی تخصص لازم را برای نظارت ندارد، اظهارات وی در حالی است که از نظر دبیر انجمن فینتک ایران در گفتوگو با «دنیای اقتصاد»، حوزه تخصصی بانک مرکزی سیاست امور بانکی از جمله پرداختهای الکترونیکی است، آیا ابزار و قدرتهای نظارتی آن در حوزه پرداختهای الکترونیکی کمتر یا ضعیف تر از این مرکز است؟ بانک مرکزی در حال حاضر بر اعطای دستگاههای POS نظارت دارد که چندین برابر درگاههای اینترنتی هستند. از طرفی، بانک مرکزی بهعنوان یک نهاد جامعتر از مرکز توسعه تجارت الکترونیک دسترسی بیشتری به اطلاعات دارد. به هر حال، کسبوکارها در یک دهه گذشته تجربه خوبی از مدیریت این حوزه از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیک نداشتند.
به گفته وی، تصور غلطی که در مراکز نظارتی اینچنینی وجود دارد این است که فکر میکنند درگاه اینترنتی فقط در وبسایت استفاده میشود در صورتی که الان خدمات دیگری مانند پرداخت کرایه تاکسی هم با این درگاه انجام میشود. در واقع؛ وبسایت وجود ندارد ولی از زیرساخت درگاه پرداخت استفاده میکنیم. پس بهتر است نظارت بر فرآیند شکلگیری این پرداختها و استعلام و تجمیع اطلاعات از سوی یک نهاد متخصص مانند بانک مرکزی انجام بگیرد.
بسیاری از کاربران از به مخاطره افتادن اطلاعات شخصی و حریم خصوصی خود همواره هراس دارند؛ بنابراین همواره در تلاشند تا بتوانند با رعایت برخی نکات امنیت سایبری دستگاههای الکترونیکی متصل به اینترنت خود را بالا برده و در دام دردسرهای اینترنتی نیفتند.
به گزارش ایسنا، به نقل از وبسایت forbes، به گفته کارشناسان و متخصصان فعال در حوزه امنیت سایبری، رعایت برخی از نکات ریز و بیاهمیت میتواند تا حد زیادی به افزایش ضریب امنیت سایبری دستگاههای الکترونیکی متصل به اینترنت کمک کند.
بر اساس تازهترین گزارشی که محققان و پژوهشگرانی که در موسسه چک پوینت فعالیت میکنند، ارائه دادهاند میتوان گفت که موارد زیر درصورتی که توسط کاربران رعایت نشود، میتواند حریم خصوصی آنها را به شدت به مخاطره بیندازد و راهی برای هکرها و مجرمان سایبری بازی کند تا به اطلاعات شخصی آنها دسترسی پیدا کنند.
در زیر به مهمترین مواردی که در افزایش ضریب امنیت اطلاعات کاربران اشاره شده است:
۱. افراد غریبه و ناشناس را در شبکههای اجتماعی دنبال نکنید
ممکن است این روزها برای بسیاری از کاربران و علاقمندان به شبکههای اجتماعی، داشتن تعداد فالوور و دنبالکنندگان زیاد مایه افتخار باشد اما جالب است بدانید بیشترین حملات سایبری و فیشینگی از طریق داشتن افراد ناشناس و غریبه و راه دادن آنها به حسابهای کاربری شخصی در شبکههای اجتماعی است.
۲. گذرواژه حسابهای کاربری خود را تغییر دهید
یکی دیگر از راههایی که همواره کارشناسان فعال در حوزه امنیت سایبری به کاربران پیشنهاد میکنند، تعویض زود به زود گذرواژه یا رمز عبور حسابهای کاربری مختلفی است که هر روزه از آن استفاده میکنند.
۳. نرمافزارهای خود را بهروزرسانی کنید
کاربران با بهروزرسانی و آپدیت کردن نرمافزارهای مورد استفاده خود قادر خواهند بود به بهترین و بهروزترین نسخه از نرمافزارهای موردنظر خود دسترسی پیدا کنند چراکه معمولا شرکتهای توسعهدهنده مختلف همواره با انتشار بهروزرسانیهای امنیتی و جدید، سعی دارند امنیت سایبری گوشیهای کاربران را افزایش دهند.
۴. هر فایلی را دانلود نکنید
یکی از عواملی که موجب میشود بسیاری از کاربران مورد هجوم و حملات بدافزاری، ویروسی، باجافزاری و فیشینگی واقع شوند، آن است که در پیامرسانها و شبکههای اجتماعی هر فایلی را اعم از تصویر، ویدیو و فایل صوتی باز کرده و دانلود میکنند. لازم است کاربران به این نکته توجه داشته باشند که دانلود فایلهای آلوده میتواند بدافزار و ویروسهای خطرناکی را با خود وارد گوشی شما کند که نتایج و عواقب ناخوشایندی همچون سرقت اطلاعات شخصی کاربر را به دنبال دارد.
۵. اطلاعات خود را پشتیبانی کنید
کاربران بهمنظور حفاظت از اطلاعات ذخیره شده خود در گوشی، باید هر از گاهی از تمامی دادههای موبایل خود یک نسخه پشتیبان تهیه کرده و به اصطلاح از آن پشتیبان بگیرند.
۶. ورود دو مرحلهای را فعالسازی کنید
یکی دیگر از مواردی که در افزایش امنیت حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی کمک میکند، فعالسازی ورود دو مرحلهای است که به کاربر اجازه میدهد هنگام ورود به اکانت موردنظر، در ابتدا یک کد دریافت کرده و سپس با تایپ کد مربوطه در آن، وارد اکانت خود شوند.
۷. پس از هربار استفاده، از حساب کاربری خود خارج شوید
این نکته وقتی که گوشی شما به سرقت میرود و یا گم میشود، کاربرد بیشتری دارد چراکه هکرها قادر نخواهند بود، بهراحتی به اطلاعات موردنظر خود دسترسی پیدا کنند.
۸. سیستم عامل گوشی هوشمند خود را بهروزرسانی کنید
شرکتهای توسعهدهنده سیستمهای عامل مختلف نظیر گوگل و اپل، همواره با انتشار بهروزرسانیهای امنیتی و نرمافزاری سعی دارند علاوه بر عرضه قابلیتهای جدید و منحصر بفرد، امنیت سایبری دستگاههای مجهز به اندروید و iOS را نیز بالا ببرند. بنابراین دریافت نسخههای بهروزرسانی سیستمهای عامل موردنظر، میتواند تا حد زیادی دستگاه الکترونیکی کاربران را از خطر نفوذ هکرها حفظ کند.